17. 10. 2005

Cesta za předky

17.10.2005 21:55 - 02. Deník -trvalý odkaz

Cesta za předky


   Bylo krásné nedělní podzimní nedělní odpoledne. Vydal jsem se na pražské Olšanské hřbitovy poklonit se svým předkům. Listí stromů zlatě svítilo.
   Na Olšanských hřbitovech mám příbuzné z obou stran. Zatímco ti živí včetně mého otce se se mnou příliš nestýkají, za svými příbuznými na hřbitov chodím zavzpomínat několikrát do roka. Málokdy tam z mých živých příbuzných někdo zajde. Možná však častěji, než se vidí spolu navzájem.
   Hřbitov je zvláštní společenství lidí, kteří se za živa většinou neznali a nyní jsou vedle sebe, ať už za živa byli známí či slavní nebo ne. Současníci už na ně nemyslí, ale oni vytvářeli dějiny. Vybral jsem tři hroby bývalých osobností, které jsou do padesáti metrů od mého "rodného" hrobu.
Kdo z mladší generace ví, kdo byl Josef Smrkovský? Tento balvan je jeho pomníkem a deska s faksimile jeho podpisu jeho hrobem. Vzpomínka na něj možná dnes vzbuzuje i ve starší generaci trochu rozpaky, ale ve své době byl pro ně jednou z nadějí.
Skladby Josefa Bohuslava Foerstera zněly za mého mládí v neděli v rozhlase a často se hrály na koncertech. Dnes už jsem jeho jméno dlouho neslyšel, avšak i on patřil k pilířům české hudební kultury.
U hrobu Jana Palacha hoří nepřetržitě svíčky. Hořely v dobách, kdy se o něm nesmělo mluvit, ale kupodivu hoří i dnes, kdy už není tak často připomínán. Mnoho hrobů na Olšanech je navštěvováno pouze na Dušičky či Vánoce a Velikonoce, ale na Jana Palacha si vzpomene někdo každý den. Nebýt jeho hrůzné smrti, ke které se odhodlal, aby ostatním Čechům ukázal, že každý musí jednat sám za sebe, byl by možná dnes součástí české mlčící většiny.
Komentáře
[1]18.10.05 03:01:48Point*
Ahoj Tome! Ten posledni se musi v hrobe obracet, ze?? Vzdycky jsem se snazil porozumet lidem, kteri se v nesmirne bolesti obetovali, aby na to vsechno ten dnesni ksindl zapomnel... Uz to Jene v dalsim zivote nedelej, narod si tvuj cin a bolest nezaslouzil !!
[2]18.10.05 09:06:53mluvka Tomáš
Ksindl jsme my všichni, já k tomuto národu patřím, nemohu ze sebe dělat čestnou výjimku. Ale většina Čechů patrně říká - mně se to netýká.
[3]07.11.05 13:21:47nada Božková
Český národ si opravdu Janův hrůzný čin,bolest nezasloužil.Vzpomínám na něho často,jeho oběť byla zbytečná,jsme národ arogantů.Takový národ,který nezná svoje dějiny,to není dobrý národ.Jen lezeme stále někomu do pozadí.Dnešní generace vůbec neví,kdo to Jan Palach byl.Možná,kdybychom se mladých zeptali,tak odpoví,že ne...Vždy´t přece nebyl ve Vyvolených nebo v nějaké skvělé reality show,ve škváru,kterým nás zaplavil západ. Nakonec možná celé své dějiny smažeme.Kdo ví

Žádné komentáře:

Okomentovat