10. 7. 2005

Bát se

10.07.2005 09:06 - 06. Politika -trvalý odkaz

Bát se

o válce světů a prázdnotě v nás

Poslední dny hýbou sdělovacími prostředky informace o teroristickém útoku v Londýně. Včera jsem poslouchal na toto téma zajímavou telefonickou diskusi na Českém rozhlase 6. Vyjadřovali se dva redaktoři a několik posluchačů. Nemá cenu, abych tady tu diskusi interpretoval, stejně bych to nedokázal správně. Stále více se ozývá americký pojem, že zvítězíme ve válce nad terorismem.
Myslím si, že nad terorismem se nedá vyhrát. Terorismis neusiluje o nastolení jiného pořádku, terorismus pouze usiluje o zničení toho co je. Terorismus je spojován s islámem. Avšak, jak jsem pochopil, současní teroristé nepropagují žádné myšlenky o tom, že islám by měl zavládnout celým světem, tak jako se Američané snaží vyvézt svůj způsob pojetí demokracie a zavést ho v zemích, které mají zcela jiné tradice.  Pokud je to tak, jak to chápu já a terorismus je opravdu spojen s islámem (já si to však nemyslím), je cílem tohoto terorismu dosáhnout stavu "nechte nás žít po našem" a když nás tak žít nenecháte, my zničíme vaši kulturu, abychom od vás měli pokoj. Proti terorismu nejde bojovat běžným způsobem, protože terorismus není státně organizovaná ideologie.
Terorismus však určitým způsobem nahrává neschopnosti konzumního kapitalismu řešit sociální problémy.  Konzumní kapitalismus vytváří majetkové rozdíly mezi lidmi a snaží se je vysvětlit tím,  že všichni mají stejné možnosti a k majetku se dostanou ti schopnější. Byla by to pravda, kdyby systém sám neumožňoval dělat mnohamiliardové podvody a neumožňoval zbohatnout nikoli schopnějším, ale nečestným nebo jinak řečeno všeho schopným a ničeho se neštítícím lidem. Tato skutečnost nahlodává demokracii samu.
Terorismus paradoxně nahrává konzumnímu kapitalismu tím, že formuje společného nepřítele pro chudé i bohaté, pro čestné i nečestné, pro hloupé i chytré, tím odvádí pozornost od sociálních problémů a nutnosti je řešit. Existence společného nepřítele zahání vnitřní prázdnotu, neschopnost se vyrovnat se stále obtížnější komunikací mezi sousedy, přáteli i v rodině i neschopnosti utvořit si vlastní žebříček životních hodnot. Strach z nepřítele může všechny sjednotit.

Komentáře
[1]10.07.05 09:55:10Jiri Pallas
Co si predstavujes pod pojmem "Konzumni kapitalismus"?
[2]10.07.05 10:14:15mluvka Tomáš
Pod pojmem "konzumní kapitalismus" chápu obklopování se věcmi, místo lidmi. Není to ani majetek samotný. Je to například mít tři mobilní telefony, na které nikdo nezavolá. Je to mít dům a nemít koho do něj pozvat. Je to hledat přátele na internetu a neumět si popovídat se sousedem. Je to mít tři milenky a nemít vlastní manželku za nejlepší kamarádku. Je to dát vlastní děti do ústavu, protože jsou zdravotně postižené. Je to dát rodiče do domova důchodců, protože už z nich nic nekouká. Je to v zaměstnání využívat spolupracovníky, aby za mě udělali mou práci a sám mít v té době přivýdělek jinde. Je to být světoobčan a nikde nebýt doma. Je to hlavně únik před sebou samým.
[3]10.07.05 14:55:11Lebeda
Je to neštěstí v tom Londýně. A mám dojem, že boháči nejezdí metrem, ani autobusem. Takže to zas odnesli chudáci. Čekám kdy se něco takového stane u nás. Také vypadalo nemožně, že sem vtrhnou spřátelený vojska, či že se rozpadne Sovětský svaz a padne berlínská zeď. Proč válčíme v několika zemích? Důsledky ponesou zas ti nejchudší..
[4]20.07.05 17:42:13Zdeněk Švarc
Lebedo, nemáš tak docela pravdu. Pokud ti "ti boháči co stejně nejezdí metrem" neodpovídají Tomášově definici "konzumního kapitalisty", tak přestože metrem nejezdí, jistě jím jezdí lidé, které mají rádi - příbuzní, kamarádi a přátelé.
[5]28.07.05 22:34:24honza - www - 
hmmm, chlape, ja bych v tvem clanku videl chybu: ti islamiste nejenom ze opravdu chteji mit cely svet (jako pred tim nac- a komunisti, -ismus budoucnost sveta a nikdy jinak a na 1000 let ..), oni jsou naprosto presvedceni, ze tomu tak bude, ze dnes evropa a zitra cely svet... precti si, co rika ladicek a jini... a ze se nam nepodari znicit ty, kreri nas chteji znicit? jak zlikvidovali hitlera? proste mu postrileli dost vojaku, kdyby mel jeste pet milionu, byla by valka trvala dele (nebo vlastne ne, hodili by jednu kauli ohnivau na berlin a druhou na hamburg -- tam by se asi taky hadali, jestli spise ne na norimberk, ale jako s kjotem, rekli by si, takove historicke mesto ...), takze bud daufejme nebo cerny pytel pro dcery ceske chystejme. cau - jan
[6]29.07.05 09:04:01mluvka Tomáš
Pane Honzo, já netvrdím, že můj názor je absolutní pravdou. Je jen výsledkem toho, k čemu jsem dospěl přemýšlením na svůj vlastní mozek. Abych pravdu řekl, smyslu toho, co jste napsal, příliš nerozumím, ale to neznamená, že nemůžete mít pravdu. Tvrzení o tom, že Hitlera zlikvidovali tím, že mu postříleli hodně vojáků je možná pravdivé, ale ukazuje to na to, že si myslíte, že Hitler jako člověk měl nějakou vyšší hodnotu než kterýkoli z jeho vojáků. A to já si nemyslím. Hitler nemohl vyhrát, protože pomocí poměrně malé země (Německo) a několika spojenci (Itálie, Japonsko) vedl válku proti celému světu. Ale řekl bych, že to se současným terorismem nikterak nesouvisí. Současný terorismus není patrně "státně organizovaný" a proto nemůže zaniknout vojenským poražením nějakého státu. Terorismus jako takový rozhodně nesouvisí jen s islámem. Irští nebo italští teroristé jistě nebojovali za myšlenky islámu.

Žádné komentáře:

Okomentovat