20. 5. 2007

Ani třetí volební shromáždění SN ČR se nepovedlo - 2.část

20.05.2007 12:42 - 09. Klub volných novinářů -trvalý odkaz

Ani třetí volební shromáždění SN ČR se nepovedlo - 2.část

Kde je zakopán pes?

  Pan Beránek přítomným také sdělil, že termín odevzdání Prohlášení kandidáta na delegáta valné hromady SNČR je 28.5.2007.  To nikde nebylo zatím napsáno. Strohá informace, na jejíž nepřesnost jsem upozorňoval  už v předchozím článku Volní novináři asi na valné hromadě Syndikátu novinářů neuspějí uvádí, že volební období končí až 1.června 2007. S vědomím tohoto data byl určen termín schůze, na kterém bude projednávána delegátka na valnou hromadu.  Tato schůze byla předem dohodnuta až na 31.5.2007.  Pan Beránek nám sdělil, že máme podat za KVN  žádost mandátové a volební komisi, aby naší delegátku přijala po skončení této schůze.

   Odcházel jsem ze schůze velmi unaven. Vůbec se nedivím, že Syndikát novinářů nemá mezi samotnými novináři žádnou váhu. Není ujasněné jeho poslání. Stále není jasné, jaký je rozdíl mezi jeho profesním určením Syndikátu  a stále se vtírající odborovou polohou.  Nefunguje komunikace. Členové Syndikátu si neváží řídícího výboru a ten si neváží členů.

   Tento článek doprovázejí poněkud zvláštní fotografie. Výzdobu presscentra Syndikátu novinářů tvoří nevyzvednuté legitimace členů Syndikátu za uplynulé roky. Vyzvednutí legitimace je vázáno na zaplacení ročních členských příspěvků. Za výrobu legitimace účtuje Syndikát novinářů 50 Kč.  Zdobit legitimacemi schůzovní místnost, která se navíc občas pronajímá i jiným organizacím mi připadá nevkusné. Navíc přemýšlím, jestli to také není v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů, kterým se předseda Syndikátu novinářů pan  ing. Miroslav Jelínek tolik ohání a znemožňuje tím navázání kontaktů mezi členy a vytvoření přátelské a tvůrčí atmosféry uvnitř Syndikátu novinářů.


   Dokud nebude uvnitř Syndikátu novinářů existovat otevřená a zároveň  přátelská diskuze o potřebách novinářů - lidí a nikoli jen o potřebách Syndikátu - neosobní instituce, nemůže nabýt Syndikát novinářů váhy ani u novinářů samotných, ani u vydavatelů a provozovatelů médií, ani u široké veřejnosti.

   Na internetové stránce Syndikátu novinářů jsem se dočetl o nejnovějším názorovém rozporu mezi Syndikátem novinářů a společností provozující internetový server Česká média týkajícím se nedávného zveřejnění informací o týraném osmiletém chlapci. Česká média vyzvala Syndikát novinářů k odborné diskuzi, místo aby tomu bylo naopak. Předseda Syndikátu Ing. Jelínek odpověděl na tuto výzvu opět nemastně neslaně, jako by chtěl toto téma zahrát do autu. Česká média mají v současnosti podle mého názoru větší respekt u novinářské i vydavatelské obce než Syndikát novinářů. Místopředseda Syndikátu Radko Kubičko už několikrát moderoval odborné diskuze, pořádané Českými médii.

Kliknutím zde si můžete přehrát videozáznam diskuze o internetové žurnalistice,  kterou pořádala Česká média 25.3.2007 a moderoval místopředseda Syndikátu novinářů pan Radko Kubičko.

klikni - 3.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat