16. 9. 2006

1. členská schůze Klubu volných novinářů SN ČR - 2.část

16.09.2006 15:42 - 09. Klub volných novinářů -trvalý odkaz

1. členská schůze Klubu volných novinářů SN ČR - 2.část


   Pro nezasvěcené jsem zkopíruji ze  Stanov syndikátu novinářů  odstavec o posláních a cílech Syndikátu:

  
  1. Poslání a cíle
    1. Hájit dodržování Listiny základních práv a svobod, zvláště pak jejich ustanovení o svobodě projevu a práva na informace a hájit nezávislost novinářů.
    2. Uplatňovat práva novinářů a zastupovat je při vyjednávání se státními a veřejnými institucemi včetně práva účasti na přípravě legislativy, týkající se hromadných sdělovacích prostředků.
    3. Dodržovat a prosazovat Etický kodex novináře. Udržovat profesionální standardy novinářů a zlepšovat je včetně profesionální přípravy novinářů.
    4. Prosazovat redakční nezávislost novinářů ve smyslu Rezoluce 2 Evropské ministerské konference, Praha, 7. - 8. 12. 1994.
    5. Prosazovat pracovní a sociální podmínky, které odpovídají povaze novinářského povolání.
    6. Prosazovat zajišťování bezpečnosti novinářů při výkonu jejich povolání, zejména při mimořádných událostech.
    7. Poskytovat informace a záštitu členům Syndikátu novinářů ČR ve věcech profesních, pracovně právních, daňových, mzdových a v záležitostech autorských práv.
    8. Pečovat o majetek Syndikátu novinářů ČR a účelně s ním hospodařit.
    9. Pěstovat a rozvíjet partnerství s novinářskými organizacemi v České republice a v zahraničí vyznávajícími stejné principy.
    10. Spolupracovat se školami a dlašími institucemi, které se zabývají přípravou budoucích žurnalistů. Spolupracovat při vytváření podmínek a programů pro další odborné vzdělávání novinářů.
  

Myslím, že na tyto cíle současný Syndikát nestačí. Celou dobu, co jsem členem Syndikátu neustále slyším zákulisní pomluvy o špatné správě  syndikátního majetku, který obsahoval hlavně obří dům v Pařížské ulici v Praze a jakési rekreační středisko.  V syndikátním časopise Mediažurnál jsem čítával urgence Syndikátu směrem ke státu (předsedovi vlády) ve smyslu, že by s tím stát něco měl dělat. Podstatu chátrání a rozprodeje Syndikátního majetku jsem nikdy nepochopil. Zlé jazyky, které jsem slýchával v zákulisí mluvily o tom, že se různí lidé chtěli obohatit. Ale ani to mi nepřipadá pravděpodobné, protože za posledních deset let se řídící výbor několikrát obměnil. Podstatnější mi však připadala pasivita úzké skupinky lidí, která Syndikát vede, ať už byla v jakémkoli složení.

Například schůze Klubu volných novinářů se konala v úterý 12. září. Dnes, v sobotu 16. září není o ní na syndikátních stránkách ještě ani řádky. Takováto  pasivita Syndikátu novinářů trvá už léta. Zdá se mi to v rozporu s obecnou novinářskou snahou publikovat informace co nejdříve. Jakoby ani Syndikát nebyl organizací pro novináře a s novinářskou členskou základnou.  Internetové stránky Syndikátů jsou velmi zkostnatělé, neumožňují žádnou reakci čtenářů. Obsahují četné množství překlepů a občas i gramatické chyby.

klikni - 3.část

Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat