30. 4. 2007

2. května 2007 - volní novináři, využijte příležitosti!!!

30.04.2007 17:49 - 09. Klub volných novinářů -trvalý odkaz

2. května 2007 - volní novináři, využijte příležitosti!!!

od 15,15 hodin v aule školy v Praze 1, Opatovická 18

 Volní novináři, členové Syndikátu novinářů! Přijďte na besedu, kterou pořádá Syndikát a využijte jednu s posledních příležitostí, jak se kontaktovat s ostaními před valnou hromadou!  Pomozte obměnit vedení Syndikátu! Sbírejte podpisy na kandidátní listiny! Dávejte své podpisy Klubu volných novinářů!

     

Pozvánka na besedu

24. 04. 2007 · I.Kostiha
Syndikát novinářů ČR a Vyšší odborná škola publicistiky v Praze pořádají ve středu 2. května 2007 od 15,15 hodin v aule školy v Praze I, Opatovická 18 (tzv.Vilímkův průchod nebo průchod Knižního velkoobchodu) v I.patře diskusní besedu na velice aktuální téma:
"Mají být veřejnoprávní média - ČT a ČR - důležitým prvkem demokratického informačního prostoru, nebo nástrojem politické propagandy?"
Besedu řídí Vladimír Bystrov a moderuje redaktor zpravodajství ČRo 2 Jan Punčochář. Účast zatím slíbili vedoucí redakce publicistiky I. v ČRo 6 Radko Kubičko a místopředsedkyně Rady Českého rozhlasu a parlamentní zpravodajka internetového deníku Česká média Dana Jaklová. Jedná se ještě s dalšími novináři zejména z okruhu Rady České televize.
Obdobné besedy na půdě této školy hodlá Syndikát novinářů ČR pořádat také v příštím školním roce. K aktivní diskusi o palčivých problémech našeho mediálního světa jsou samozřejmě srdečně zváni všichni kolegové novináři a publicisté či jiní představitelé odborné veřejnosti.
     
Komentáře
Článek je bez komentářů

29. 4. 2007

Jaké to je? - 2.část

29.04.2007 18:13 - 02. Deník -trvalý odkaz

Jaké to je? - 2.část

(být invalidním důchodcem)

     
Ahoj Jarko,

jsem rád, že jste na Vinohrady přišli. Svým způsobem jste realizovali jednu mou dávnou touhu. Aby se lidi poznávali a nebyli tolik separovaní. Přišli jste někam, kde jste kromě mně nikoho neznali a dokázali jste se bavit. Máte výhodu, že chodíte s Rudou spolu a když to nevyjde, můžete se bavit spolu.  Já mám hodně známých nebo takových uzavřených společností, kteří se navzájem neznají a kam jsem takhle chodil a občas i chodím.

   Spolužáky z gymplu, spolužáky z vejšky, Stranu mírného pokroku a spol. (tím myslím taky vernisáže), spolupracovníky z bývalých zaměstnání.

Lidi, kteří mají dětskou mozkovou obrnu jako já.

Několik starých lidí ve věku svých rodičů a také různé své příbuzné, které znám od dětství, protože to byli přátelé mých rodičů a sousedé z chaty. Po rozvodu svých rodičů jsem je třicet let neviděl kvůli intrikám, které dělal můj otec po rozvodu s mou matkou.  Po smrti své matky jsem zjistil, že v průběhu života otec většinu svých vrstevníků - přátel nějak podrazil a poškodil je. Dnes občas tyhle lidi navštěvuji, pokud jsou ještě naživu.

Otec už druhý rok v nemocnici. Čeká tam, až umře. Kontakt s ním je složitý, jak jsem zjistil, už před pěti lety mě vydědil. Loni ho určití lidé, kteří s ním dnes manipulují patrně přiměli, aby vydědění zrušil, ale jen proto, aby s tím co zatím má, případně co po něm zbyde, mohli disponovat sami. Nejsou to žádní příbuzní. Jsou to naprosto cizí lidé, kteří mu dříve pomáhali dělat všelijaké intriky, jak říká tátova sestra (92 let) - kteří mu sloužili. Nyní manipulují s mým otcem oni, tak jako v minulosti manipuloval on s nimi.

Je to všechno složité, je toho na mě moc, Jarko. Dnes už mě zatěžuje navštěvovat pravidelně uzavřené skupiny lidí, se kterými si většinou nemám co říct.  Jednou takovou skupinou jsou lidé okolo Kobry.

Doba je čím dál tím složitější a mých zdravotních potíží přibývá. Mohu dělat jen to, co stačím a co je pro mne nejdůležitější. Na vernisáž ve středu patrně nepřijdu, už to nezvládnu. Dopoledne jsem domluven se ševcem, který opravuje moje boty, že mu několik párů přinesu. Vyžaduje to určitou dobu na diskuzi nad každým párem bot. Každé potřebují opravit trochu jinak a znovu "srovnat",  protože moje šmajdavé nohy je rozvolnily. Odpoledne jdu na rehabilitaci. Po ní mám teoreticky už od tří hodin volno, ale ze zkušenosti vím, že bývám tak unaven, že po ní už nic nezvládnu. Je první středa v měsíci, mohl bych také jít od 19 hodin na setkání se spolužáky s gymplu. Pravděpodobně ani tam nepůjdu. Nemám si s těmi spolužáky celkem co říct, vždycky tam sedím a poslouchám, jak vyprávějí o svých rodinách. Já nemám co vyprávět a jejich život je mi dnes už velmi vzdálený. Občas tam jdu, spíš abych se připomněl. Už jsem tam nebyl od prosince. Koncem května budeme mít třídní sraz po 35 letech od maturity. Tak tam půjdu až na ten sraz.

Hezky si užijte 1.máj v Benešově, Jarko. Pokud tam bude s vámi Standa, tak ho snad ode mne ani nepozdravuj. Občas se potkáme na ulici tady v okolí VZP. Mnohokrát jsem ho zval, ať se na mě přijde podívat.  Má to kousek. Nikdy nepřišel. Ani na té ulici už si nemáme co říct. Chápu, že to taky nemá jednoduché. Celý život byl citově závislý na rodičích. Teď, když jsou staří, poznává, že by jim měl cosi splatit. Ale sám na dva nestačí. A na tom, aby si vytvořil svoje vlastní zázemí, na to celý život kašlal. Hospody nejsou všechno.

Zdraví
Tomáš
     

   Nevím, zda by to onen kurátor výtvarných výstav z úvodu mého článku  pochopil. Možná, že to pochodí ti z vás, milí čtenáři Tomova deníku, kteří mají mnohaleté zdravotní potíže. Pro ty z vás, kteří jste zcela zdrávi a zvláště když jste přitom mladí, to byla  jakási bolestínská zpověď. Ale takové to je, když je člověk invalidním důchodcem. A mnohdy ještě horší.
Komentáře
[1]30.04.07 14:27:46Jiri Pallas - www
Tome, nechapu co od Kobry ocekavas. Byl jednim z party, ktera se pod bolsevickou korouhvickou obohacovala na folkove a trampske hudbe. Vycitali nam (Safranu) ze ohrozujeme folk a country :-) Po devetaosmdesatem nelenili a celou Portu si privatizovali do vlastni kapsy...
[2]30.04.07 16:59:56mluvka Tomáš
Tenhle článek vůbec není o Kobrovi, Jirko. Ten je o mně. Kobra je starobním, nikoli však invalidním důchodcem.
[3]06.05.07 17:55:26Wasabi - 
Ahoj, ... vedli jsme spolu jen velmi málo rozhovorů, ale předpokládám, že si pamatujete ten poslední, kdy jsme se bavili o mém synovi. Není to jednoduché, postižení musí být velmi silní lidé, silnější, než zdraví jedinci. A hlavně jsou morálně většinou o něco dál, protože si uvědomují spoustu věcí, které zdravým přijdou naprosto samozřejmé. Forrest je příkladem toho, že "zbraně" se nemají skládat nikdy. Každý má právo na to, aby prožil hezký život, i kdy může být v mnoha případech hodně omezen. Lidský život je sinusoida - jednou jste dole, jindy nahoře. Tak to musí člověk brát. Stejné to je i s emocionálními prožitky. Člověku je z ničehož nic "ouzko", smutno a má splín. Tehdy ale jeho myšlenky nabývají na hodnotě poznání. Zase bude líp. Držím palce a přeji jen příjemné prožitky Vám i všem s podobnými problémy.
[4]06.05.07 19:22:04mluvka Tomáš
Děkuji za příspěvek, Wasabi. Osobně si nemyslím, že zdravotně postiženíí lidé musí být silnější než zdraví. Do určité míry však mají omezený životní okruh a tak se více soustředí na oblasti, ve kterých jim život umožňuje prožívání. Ani Forrest Gump nebyl podle mně silnější. Film byl udělán tak, že mu v životě pomohla spousta náhod (např. ve Vietnamu nebyl vážně zraněn, jeho "krevetová" loď se nepoškodila jako jiné a mohl mít velký výdělek). Svým způsobem mu pomáhala jednoduchost a přímost myšlení. Ale pomohla mu matčina láska, ale také to, že se u ní neobjevily "ochranitelské" sklony a ona mu nebránila v cestě do Vietnamu.

Jaké to je? - 1.část

29.04.2007 18:10 - 02. Deník -trvalý odkaz

Jaké to je? - 1.část

(být invalidním důchodcem)

   V jídelně Apetit jsem potkal mladého muže. Říkám mladého, přestože ho pamatuji ještě mladšího. Ale před těmi dvanácti lety byl jistě mladší. Vypadá však úplně stejně. Menší štíhlý, vlasy ostříhané na krátko až vyholené, brýle. Jemný typ, na pohled jasný intelektuál. Tehdy jsem byl jako rozhlasový reportér na výstavě výtvarníka Jiřího Davida a on byl  na stejné výstavě kurátorem.

   Později jsme se potkávali často v místě bydliště. Občas jsme se zastavili a prohodili několik slov. Když jsem po čase přestal v rádiu dělat, naše konverzace se omezila na pozdrav. Už jsem nebyl mediálně zajímavý. Nyní jsem toho pána (jméno se už vypařilo z paměti, podoba zatím nikoli) potkal po delší době. Zeptal jsem se, jak se má. Pořád stejně. Točí v televizi pořady o výtvarném umění a dělá kurátora.  Řekl, jsem že já už jsem delší dobu v invalidním důchodu. „Jaké to je?“, zeptal se překvapeně, jako by byl znechucen, že se s takovým člověkem vůbec baví. Nečekal na odpověď, rychle se rozloučil a odešel.  mně jeho otázka taky překvapila. Ještě nikdy jsem ji nedostal. Obvykle, když někomu známému řeknu, že jsem v invalidním důchodu, řekne: tak to jsi za vodou, peníze ti jdou a nemáš žádné starosti. Ti někteří, kteří pochopí, že invalidní důchod není zdaleka průměrným platem, se ujišťují: ale chodíš přece někam do práce? Nějak nechtějí pochopit, že nechodím.

   Několik dní jsem přemýšlel, jaké to vlastně je, být invalidním důchodcem. Nevím, neumím na to zatím odpovědět. Ale uvědomil jsem si to dnes, když jsem psal odpověď na jeden e-mail. Vůbec se netýkal invalidního důchodu a přitom má odpověď je typická pro to, jak se mi žije v invalidním důchodu.

   Před třemi dny jsem byl na setkání skupinky lidí, kteří se znají z internetu. Zároveň se mi ozvali známí – manželé Jarka a Ruda, že mají tentýž den k večeru cestu do okolí mého bydliště, jestli bych s nimi nezašel někam do hospůdky. Napsal jsem jim, že do hospůdky ten den jdu a že by mě potěšilo, kdyby přišli také do oné pizzerie. Ani jsem nedoufal, že přijdou, protože ze zkušenosti vím, že lidé, v jejichž okolí se pohybuji, se neradi seznamují navzájem.  Jenže internetové setkání už bylo domluvené a docela jsem se tam těšil, protože jsem to neměl daleko. Jarka s Rudou však opravdu přišli. Začali diskutovat s lidmi, které před tím neznali a byl to docela pěkný večer. Ráno jsem poslal Jarce fotky, které jsem na setkání udělal.

   Napsala mi:
     
Ahoj Tomáši,
dík za pozvání i za fotky, bylo to příjemné posezení. Na vernisáž tentokrát přijdeš? My budeme v úterý v Benešově, ve středu snad přijdeme (jestli v pondělí přežiju ty čarodějnice).
Ahoj, Jarka
     

Na vernisáži měsíční periodické výtvarné výstavy  jsme se poznali. Jarku a Rudu tam přivedl Standa, můj bývalý kamarád a spolužák, se kterým jsem seděl v lavici řadu let od první třídy až do maturity. Standu jsem na vernisáž přivedl já. Standa už tam několik let nechodí, Jarka s Rudou se stali pravidelnými návštěvníky. Standa s nimi chodí do hospody jinam.  Poslední roky ubývá okruh lidí, se kterými si tam povídám anebo které aspoň dokážu poslouchat. A tak jsem Jarce napsal:

klikni - 2.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

23. 4. 2007

Volní novináři asi na valné hromadě Syndikátu novinářů neuspějí - 4.část

23.04.2007 02:46 - 09. Klub volných novinářů -trvalý odkaz

Volní novináři asi na valné hromadě Syndikátu novinářů neuspějí - 4.část

Je to možné změnit?

 Uplynuly další čtyři a půl měsíce. Web Klubu volných novinářů je stále na spadnutí, ale stále není v provozu. Já jsem komunikaci s webmastrem panem Ondřejem Austem vzdal před měsícem. Pan Aust má spoustu jiných povinností. Ale hlavně: vše prochází nakonec přísnýma cenzurníma rukama pana předsedy Jelínka. Co neodpovídá jeho názorům, není schváleno.  Dokončení webu KVN zůstalo na panu Ungárovi.  Protože internetu rozumí ještě o něco méně než já, prosadil si nikoli e-mailovou, ale osobní konzultaci s webmastrem panem Austem.   Schůzka se konala v pátek 20. dubna před předvolební schůzí v presscentru Pan Ungár mě požádal, abych byl také přítomen. Pan Aust nám věnoval tři hodiny ze svého vytíženého času. Provedl kompromisní technické úpravy na téměř hotovém webu KVN a zacvičil pana Ungára v nejnutnější obsluze.  Stránku jistě mohl připojit jednoduchým odkazem z centrálního webu Syndikátu, tak jako jsou už nyní připojeny weby regionálních organizací Syndikátu. Neudělal to. Vyslovil požadavek, aby  pan Ungár nejdříve nechal schválit všemocným předsedou panem Miroslavem Jelínkem.

   Propadl jsem opět beznaději.  Připadám si jako vnitřní nepřítel Syndikátu. Avšak vím, že tomu tak není. Existence Klubu volných novinářů někoho ohrožuje v mocenském postavení. Jenže já si myslím, že vedoucí funkcionáři Syndikátu novinářů by měli sloužit těm, kdo si je zvolili a přispívat k usnadnění novinářské profese. Funkce by k tomu měla být prostředkem, nikoli cílem.

   Klub volných novinářů, který má v současné době včetně pětičlenného výboru jen sedm aktivních členů, těžko sežene patnáct podpisů byť jen jednomu delegátovi na valnou hromadu Syndikátu. Přitom při počtu 800 volných novinářů ve členské základně Syndikátu novinářů by mohl mít přes padesát delegátů. Není jak oslovit těch 800 lidí. Navíc pan Jelínek nám dal šeptandou najevo, že se máme zajímat jen o pražské členy Syndikátu, nikoli o ty mimopražské.

   Web Klubu volných novinářů je připraven ke spuštění. Mám však nepříjemný pocit, že se opět vyskytnou nějaké potíže, a žádný z volných novinářů si nebude moci přečíst VÝZVU ke spolupráci a vstupu do Klubu volných novinářů. Proto na ni dávám v této chvíli odkaz sem. Je už dlouho připravena a před volbami do řídícího výboru Syndikátu by neměla zůstat utajena. Bez větší podpory se nepodaří prosadit potíže při řešení publikování a komunikaci s vydavateli. Volný novinář má dnes prakticky vždy potíže s autorskými právy na odevzdaný článek. Sám to však nevyřeší.


  Volební řád pro volby delegátů valné hromady z roku 2002 je velmi komplikovaný a téměř nedává možnost volným novinářům, kteří většinou pracují sami, aby se nějak dali dohromady. V roce 2002 patrně Syndikát novinářů neměl ještě webovou stránku a běžný přístup na internet byl tehdy pro většinu lidí daleko obtížnější než dnes. Volební řád byl sice zopakován v letošním dubnovém Mediažurnálu, ale na webu Syndikátu nebyl připomenut.  Někdo může namítnout, že je to pouhé opomenutí. Avšak mnoho takových drobných opomenutí jen přispívá k chaosu, neinformovanosti členů a jejich nezájmu o dění v Syndikátu a tak zvýhodňuje současné funkcionáře pro volby v dalším období.

   Z těchto důvodů připomínám volební řád pro volby delegátů valné hromady i zde, v sekci pro volné novináře na stránkách Tomova deníku.

     
     

   Volní novináři, členové Syndikátu novinářů, kteří si tento můj článek přečtete, přijďte na další dvě volební shromáždění před valnou hromadou. Přijďte 4. a 18. května (pátky) ve 14 hodin do Presscentra Syndikátu novinářů, Senovážné náměstí 23, Praha 1, 3.patro. Nezapomeňte si vzít svou členskou legitimaci.  Napište nám na e-mailovou adresu kvn.sncr@seznam­.cz. Vyzvedněte si v kanceláři Syndikátu arch kandidáta a požádejte o hlas své kolegy. Pomozte prosadit více volných novinářů mezi delegáty valné hromady 22.června! Pomozte změnit vedení Syndikátu! Pravděpodobně to nepomůže, ale za pokus to stojí! Další možnost bude až za tři roky!
Komentáře
Článek je bez komentářů

Volní novináři asi na valné hromadě Syndikátu novinářů neuspějí - 3.část

23.04.2007 02:38 - 09. Klub volných novinářů -trvalý odkaz

Volní novináři asi na valné hromadě Syndikátu novinářů neuspějí - 3.část

Je to možné změnit?

   Není mi ani jasné, proč by funkcionář nemohl projevit svůj názor, který je odlišný od nějakého ústředního stanoviska. Naopak – tím, že svůj názor zveřejní, tak by později mohl docílit toho, že by se k jeho mínění připojili další členové vedení Syndikátu nebo že by členové Syndikátu tento názor podpořili. To, že členové Syndikátu nemají prostor k tomu, aby projevili svůj názor či stanovisko odlišné od nějakého proudu, který tvoří předseda a jeho pomocníci, znemožňuje, aby se našli lidé, kteří mají společné názory k určité věci.

   Teď bych se vrátil k poslední části článku Těžký rozjezd Klubu volných novinářů SN ČRKončil 6.prosince 2006.

   7.prosince 2007 jsme byli jako zástupci nově ustavovaného Klubu volných novinářů pozváni na řídící výbor, kde měl být vznik Klubu volných novinářů schválen. Průběh celého jednání řídícího výboru mě velmi překvapil. Ustavení Klubu volných novinářů byla sice okrajová záležitost, ale způsob vedení jednání mi připadal zvláštní. Když předseda Syndikátu pan Jelínek řekl, že se bude hlasovat o ustavení klubu, tak se mnozí přítomní divili. Předseda klubu volných novinářů mají všichni ve svých složkách, že si je měli přečíst a že jistě jsou s nimi seznámeni. Nevypadalo to, že by si stanovy někdo přečetl, ale ustavení Klubu volných novinářů bylo odhlasováno velice rychle. Já jako jeden z přítomných zástupců  přípravného výboru jsem veřejně vyslovil svůj názor, že při současném personálním složení výboru (samí starobní a invalidní důchodci) není šance na delší přežití klubu. Garant řídícího výboru za vznik klubu místopředseda pan Radko Kubičko mi řekl, že když nechci, nemusím v klubu pracovat, že je to moje soukromá věc.  My, přítomní členové výboru Klubu volných novinářů jsme v podstatě ani neviděli, jak vypadalo znění stanov, které bylo odhlasováno, protože my jsme ho v písemné podobě při hlasování nedostali (chápu, že jsme nehlasovali, ale měli jsme vědět, o jakém znění se hlasovalo.

   Překvapilo mě, jakým způsobem se na řídícím výboru jednalo o odprodeji ochranné známky na Svět v obrazech. Zřejmě předseda pan Jelínek to chtěl velice rychle spláchnout ze stolu, ale lidé se vyptávali a vypadalo to, jako by tu ochrannou známku nechtěli prodat. Pan Jelínek řekl, že o tuto známku projevil zájem neznámý zájemce prostřednictvím advokátní kanceláře. V diskuzi se vyskytly připomínky, že takto by se ochranná známka neměla nabízet, že by měl být uveřejněn zájem Syndikátu tuto známku prodat a měla by být vybrána nejvyšší nabídka. Předseda Jelínek oponoval, že v tom nevidí Syndikát žádný smysl.  Když má někdo zájem známku koupit, mělo by se nabídky využít, protože možní později už podobná nabídka nebude. Členové řídícího výboru chtěli vědět, kdo o tu známku má zájem,  ale pan Jelínek řekl, že ani on to neví. V krátké diskuzi přítomní diskutovali o tom, že by se známka měla prodat, ale až po zjištění nabídek. Pak došlo k hlasování. V hlasování byla tak nešťastně formulována otázka,  že byl schválen prodej, ale nepřihlíželo se k tomu, jakým způsobem.  Někteří členové se proti tomu bouřili. Místopředseda pan Kubičko řekl, že už to jednou odhlasovali a že už to tak musí zůstat, i když on sám údajně byl proti prodeji. Vystoupil také pan Adam Černý z Hospodářských novin a řekl, že jediná možnost je revokovat toto hlasování a hlasovat znovu. Nikdo však návrh na nové hlasování nepodal. Pan Kubičko, přestože znovu tvrdil, že on byl proti prodeji, tak sám nové hlasování také nepodnítil.

   Po schůzi řídícího výboru jsem požádal předsedu Syndikátu pana Jelínka o rozmluvu ohledně připravovaného webu KVN. Pan Jelínek mi řekl, že nemá smysl o tom diskutovat, že všechno je jasné. Po schůzi ke mně přišel pan Kubičko a řekl mi, že jsou na mě stížnosti, že píšu, že o Syndikátu píšu kritické články do Tomova deníku, ale že on mi drží palce, ať píšu dál. V té chvíli uplynuly už tři měsíce od září, kdy se Klub volných novinářů začal scházet. Pořád se nedařilo web Klubu volných novinářů dovést do zdárného konce k trvalému napojení na centrální web Syndikátu novinářů ČR.  Tak jsem se již na této schůzi řídícího výboru poprosil pana Kubička, zda by nedal pokyn webmasterovi panu Ondřeji Austoviaby intenzivněji zapracoval na připojení stránek Klubu volných novinářů. Slíbil. Od té doby se neozval. Já jsem už na stránkách Tomova deníku neinformoval o práci Klubu volných novinářů, abych tak nezavdával příčinu k dalším stížnostem a zvětšování nechuti vyšších syndikátních funkcionářů k tomuto klubu.

klikni - 4.část
Komentáře
Článek je bez komentářů