19. 4. 2007

Server Blabla.cz brzy skončí - 1.část

19.04.2007 00:19 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Server Blabla.cz brzy skončí - 1.část



Diskusní server Blabla.cz brzy ukončí svou činnost. Dozvěděli se o tom jeho současní uživatelé při přihlášení. Blíže nespecifikovaný člověk, který je součástí kolektivního vedení majitele – firmy TANGER – napsal:

     
Vážený uživateli, 
rozhodli jsme se ukončit provoz tohoto serveru.

Zároveň tě zveme na náš nový portál Rande.cz, kde ti nabízíme
- spoustu nových funkcí a zábavy
- více nových přátel, kamarádů a diskutujících
- hezčí prostředí ( doufáme :-) )
     

   Server Blabla.cz dodnes považuji za technicky velmi vydařený. Patřil  rodiny serverů skupiny STRIX,  jejichž duchovním tvůrcem a do určité doby i spolumajitelem byl známý internetový odborník Jiří Pallas.

   Po Pallasově odchodu fungoval server Blabla.cz bez zájmu svých majitelů. Ti před několika měsíci předělali grafiku seznamovacího serveru Rande.cz, přidali k němu možnost diskuzí a vytvořili z Rande.cz širší portál. Ten je na rozdíl od původního Rande.cz i současného Blabla.cz velmi chaotický a nesnadno intuitivně ovladatelný. Grafika není příliš příjemná. Navíc většina funkcí je podmíněna periodickým zasíláním peněžních SMS zpráv.

   Rande.cz byl dosud povětšinou seznamovací server, Blabla.cz nemá se „strojovým“ seznamováním nic společného. Na Blabla.cz se o vztazích diskutovalo, ale seznamování nebylo prvotní:

Pro srovnání zkuste porovnat vzhled Rande.cz a Blabla.cz – obě v diskuzní oblasti „Láska sex a vztahy“:



    Musíte si pospíšit, protože majitel obou serverů neoznámil a podle mého názoru ani neoznámí, ke kterému datu server Blabla.cz zruší.

   Blabla.cz i Rande.cz mají stejnou technickou podporu a administraci. Firma nabízí přechodem na Rande.cz „více nových přátel, kamarádů a diskutujících“. Ano, na Blabla bylo vždy méně uživatelů. Dle mého názoru to však nebylo nezájmem uživatelů, ale téměř nepřátelským postojem majitelů k tomuto jejich produktu. Na Blabla.cz vládla již v době, kdy jsem ho objevil, tvrdá cenzura, kterou jsem nikdy nechápal. Samotné diskusní oblasti byly pod správou amatérských anonymních administrátorů různého věku a inteligence. Měl jsem dojem, že leckteří z nich si ukájejí  komplexy bezvýznamnosti pocitem moci (mazání či ponechávání příspěvků) ve světě vitruálním. 

   Za čtyři roky, kdy jsem Blabla využíval, se žádný z profesních administrátorů veřejně nedokázal představit jménem. O majitelích ani nemluvě. Jmenovitě se z počátku představil pouze pan Jiří Pallas (přezdívka strix), který byl patrně i proto ostatními majiteli či manažery vypuzen. Slušnost představení se je například ve firmě Seznam.cz, jejíž blog používám, samozřejmostí. Když jsem se několikrát zeptal přezdívky „SysTom“, která opravovala drobné nefunkčnosti chodu, proč jsou administrátoři a majitelé tak anonymní, odpověděl: „A k čemu by ti bylo, kdybys znal naše jména?“

klikni - 2.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat