25. 6. 2006

Věda na Jiřáku

25.06.2006 16:24 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Věda na Jiřáku

obrázky pro Bédu Lebedu

   Včera v sobotu bylo horko jako dnes v neděli. V podvečer jsem si vyšel na Jiřák, pro neznalé na náměstí Jiřího z Poděbrad. Právě tam končila akce „Věda v ulicích“, která probíhala na několika místech v Praze.


Protože jsem tam spatřil také letadlo, vzpomněl jsem na přítele Lebedu, vytáhl jsem foťák a pro radost jemu (ale nejenom jemu), jsem udělal pár obrázků.


Tak to je větroň Blaník. Žádnej motor, viď, Lebedo? Ale uprostřed Jiřáku za letního počasí docela krása. Přišel jsem na poslední chvíli, bylo po páté hodině odpolední a větroň začínali pomalu rozebírat. Pro fotografování  to byla výhoda, protože nejříve odstanili plot – kovové zábrany jako na ulici při stavbách a tak se mi dobře fotilo.


A tady model monopostu. Nevím, jestli se monopost říká jen autům Formule 1, všem formulí anebo všem autům, do kterých se vejde jen jeden člověk – takže i některým motokárám.  Na obrázku je vidět i vepředu připevněný monitor. Zájemce si mohl do monopostu vlézt, kroutit volantem a jako doma u počítače si projet nějakou dráhu. Určitě v tom monopostu to bude asi zajímavější pocit.


 Na cestě byl hvězdářský dalekohled a zájemci se mohli podívat do nebíčka.

Ti, které tato vědecká pomůcka utvrdila v tom, že neexistuje život v nebi, mohli hned naproti parku, ve kterém byla umístěna výstava „Věda v ulicích“, zajít večer naproti do modlitebny Bratrské jednoty babtistů,


kde tento týden probíhala série přednášek „Věda a víra“.


Přednášel jakýsi proslulý světový vědec, v této oblasti.
 Fešák, co?  Takhle obyčejně vypadají obchodníci, kteří nabízejí zázračné potravinové doplňky nebo všeléčivé kosmetické přípravky.
Jó, tenhle pán by si tady za socialismu ani neškrt. Mohl by přednášet leda tak tajně někde mezi disidenty. Dnes může přednášet sice veřejně a vydávat tady i knihy, jenže mám dojem, že to množství lidí, které se přišlo podívat na Jiřák na několik vědeckých atrakcí, asi jeho přednášku ani nezaznamenalo.

A kdyby zaznamenali – měli by o ní vůbec zájem?

   I to je pluralita názorů.
Komentáře
[1]26.06.06 07:51:04Lebeda
Je tomu přesně 50 let, co poprvé vzlétl Blaník. Věda určitě ano, ale také kus historie. Pod vedením strany vznikl tento skvost, který se vyvážel do 60 zemí světa. Dodnes létají, včetně vojenských výcvikových středisek v USA. V dobách minulých mohl na nich kdekterý dělník létat v aeroklubu. Dnes když tu máme svobodu a demokracii, mnohá letiště a kluby přešly do soukromých rukou, létání je pro bohaté. Dělník má dnes jiné starosti. Jak sehnat práci, kde vzít na jídlo, když vydělám jen na činži..
[2]02.07.06 22:16:54Přemysl Pozděna
Mílý Tome,zdravíme Tě s tátou (Petrem). Také jsme byli na Jiřáku,ale i jinde po Praze na akci Věda v ulicích,ale bohužel neměli jsme sebou fotoaparát. Díky za připomenutí Tvými fotkami.
[3]03.07.06 07:12:59mluvka Tomáš
Ahoj Přemku, taky zdravím všechny Pozděny. Článek jsem napsal a obrázky vložil hlavně kvůli příteli Lebedovi, který tu asi nebyl. Doufám, že si na mém blogu našel i jiné zajímavé články nebo odkazy ke čtení.

Pozor - neděle ve 13,00 na Primě Václav Klaus

25.06.2006 11:12 - 06. Politika -trvalý odkaz

Pozor - neděle ve 13,00 na Primě Václav Klaus

budete-li odpočívat doma po nedělním obědě, dívejte se!
   Pořad je sice předtočen a v článku serveru  Novinky.cz Klaus neplánuje pověřit Paroubka sestavením vlády se už teď můžeme dozvědět, co v něm Klaus řekne (ta rychlost médií - sdělují něco, co někdo teprve řekne!!! - hahaha).
Ale Klaus to jistě řekne v rozhovoru s redaktorem Šimůnkem podrobněji.
Mohlo by to být zajímavé, protože ať si myslím o politické nestrannosti Václava Klause  jako prezidenta cokoli, on je ten, kdo bude určovat, koho jmenuje premiérem. Zatím dal dostatečně najevo, že Paroubka nechce. Nicméně Topolánkovi se zatím ani vládu nepodařilo sestavit, ani ta vláda nezískala důvěru Sněmovny. A co bude, když Topolánkova vláda nezíská důvěru Sněmovny? O tom rozhodne, nebo alespoň další vývoj určí Václav Klaus. Třeba nám o tom více řekne na Primě dnes ve 13,00 hod.

Dodatek téhož dne ve 14,00 hod:
   Pořad probíhal v duchu článku, na který jsem upozornil v úvodu. Moderátor Šimůnek páčil z Klause  názory na události, které se ještě nestaly. Chtěl po něm vědět, zda-li pověří sestavováním vlády Jiřího Paroubka v případě, že se Mirkovi Topolánkovi nepodaří vládu sestavit. Klaus odmítl říci dopředu, co udělá, i když na něm evidentně bylo vidět, že by Paroubka nerad pověřil sestavováním vlády. Odmítl komentovat další kroky před kroky, které se ještě nestaly. Přirovnal to k fotbalovému utkání s Itálií, které jsme prohráli. Řekl, že přece není možné abychom předem věděli, že prohrajeme a proto se utkání nezúčastnili.  Řekl, že povinností ODS, která vyhrála volby je pokusit se sestavit vládu. Řekl, že není možné oddalovat schůzi ustavující schůzi Sněmovny pro nové volební období jenom proto, že strany stále jednají o vládě.

   Petr Šimůnek se Václava Klause zeptal na jeho skeptický postoj k návrhu Evropské ústavy. Kaus řekl, že jeho postoj není skeptický. Řekl, že to je jeho hodnocení, že tento dokument považuje za z principu špatný.

   Ač mám k Václavu Klausovi různé výhrady, líbí se mi, že jeho názory jsou čitelné a hlavně, že nechce spekulovat o tom, co se ještě nestalo a říkat do médií, co kdo komu řekne a co ten jiný řekne, až mu ten druhý odpoví na to, co mu ten první ještě neřekl.
Komentáře
Článek je bez komentářů

21. 6. 2006

Literární výlet Praha Jaroslava Haška - 7.část

21.06.2006 18:18 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Literární výlet Praha Jaroslava Haška - 7.část


21:20  Sklepení žižkovské radnice na Havlíčkově nám.
Závěrečná party s odhalením skleněné plastiky E. Brikciuse Pivní mrak, která je poctou spisovateli Jaroslavu Haškovi a malíři Rudolfu Němcovi. Hráli Jazz Bluffers. Podával se Plzeňský Prazdroj a týnský guláš od Bansethů. Korkový dům (Chelčického 52, Písek) nabízel španělská vína a speciality.

Sklepení  žižkovské radnice. Všichni dostali malou, ale vydatnou porci guláše a piva či vína podle chuti. Během celého výletu jsem učinil zajímavý poznatek. Nikdo se neopil, i když k tomu byla hojná příležitost neb vše bylo zadarmo. Možná proto, že většině výletníků již bylo dosti přes třicet a přišli hlavně za zážitkem. Pivo a víno, jakkoli byli dobré, byly skutečně jen občerstvením.

Plastika Eugena Brikciuse „Pivní mrak“ v rukou zástupce Plzeňského prazdroje.

Filmový režisér Antonín Kachlík děkuje jménem všech Eugenu Brikciusovi za nádherný zážitek.

23:00
Hosté se rozcházejí.

Hosté se rozcházejí s vlaječkami nezávislého Žižkova v rukou.                                       

   Bylo to skutečně zážitky naplněné odpoledne a večer. Co mě však uchvátilo nejvíce, byla dokonalá organizace a přátelské prostředí. Všechno probíhalo tak, jak bylo předem napsáno ve scénáři. Ač se výletu zúčastnilo mnoho veřejně známých osobností, nebyla to žádná snobárna. Neřešily se tu žádné pracovní záležitosti, každý se bavil po svém.

Už předem  bylo počítáno s tím, že při přemisťování z jednoho místa na druhé mohou být někteří lidé málo pohybliví. Přesto, že celé odpoledne bylo ve volném tempu, na jeho závěru mi velmi bolely nožičky. Ale zážitek to byl silný. Kdyby takováto událost byla častější zevšedněla by. Návštěvníkům i těm, kdo ji připravují. Zvláštní bylo, že přestože během večera přišla silná bouřka, nikdo nezmokl. Několik chvil před začátkem bouřky jsme dorazili do restaurace „U Bansethů“ a po vyčerpání tamního programu se vyčerpala i bouřka. Jak říkám: dokonalá organizace. Za ní i za skvělé nápady patří obrovský dík manželům Eugenu a Zuzaně Brikciusovým.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Literární výlet Praha Jaroslava Haška - 6.část

21.06.2006 18:14 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Literární výlet Praha Jaroslava Haška - 6.část


21:05  Prokopovo nám. na Žižkově.
Před jezdeckou sochou Jaroslava Haška od Karla Nepraše uvítá výletníky Milan Český, starosta městské části Praha 3, dále promluví přední haškolog dr. Radko Pytlík a ing. Richard Hašek, vnuk Jaroslava Haška. Na závěr seance zazpívají účastníci žižkovskou hymnu.


Starosta městské části Praha 3 poslal za sebe s omluvou tiskového mluvčího. Výletníci si s radostí na tichém večerním Žižkově zazpívali žižkovskou hymnu:

     
Hymna nezávislého Žižkova
(hudba podle písně Šestého července)

Jako se zem točí
až přechází smysly
nesejde nám z očí
tudíž ani z mysli
[:Žižkov nám všem drahý
Žižkov nám všem drahý
navždy nezávislý:]

Žižkov nám všem drahý
navždy nezávislý
Žižkov jenž má v znaku:
Jsem protože myslím
[:Žižkov jenž má v znaku:
Žižkov jenž má v znaku:
Jsem protože myslím:]

Jako nevybočí
země ze své dráhy
nesejde nám z očí
 alespoň ne záhy
[:Žižkov nezávislý
Žižkov nezávislý
nade vše nám drahý:]

Žižkov nezávislý
nade vše nám drahý
Žižkov osvobozen
z područenství Prahy
[:Žižkov osvobozen
Žižkov osvobozen
z područenství Prahy:]
     

klikni - 7.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Literární výlet Praha Jaroslava Haška - 5.část

21.06.2006 18:07 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Literární výlet Praha Jaroslava Haška - 5.část


19:40 Odjezd dvěma vlaky historické tramvaje (č. 6102 z. r. 1962, 5002 z. r. 1951) ze stanice Vinohradská vodárna (přes nám. Míru) na nám. bratří Synků.

20:00  Restaurant  U Bansethů, Táborská 49, Praha 4.
Scéna z Dobrého vojáka Švejka, exhibice výčepního a postmoderní varianta klasického pivního zátiší E. Brikciuse.
Podává se Plzeňský Prazdroj a obložené chleby.

 
Švejk si připíjí s výletníky plzeňským pivem

Tematický jídelní lístek restaurantu „U Bansethů“

20:30
Odjezd historickou tramvají z nám. bratří Synků (přes Strašnickou a Želivského) do stanice Lipanská na Žižkově.

Richard Hašek při cestě historickou tramvají

20:50  Tachovské nám. na Žižkově.
Trojice s Josefem Švejkem vstoupí do tunelu vedoucího do Karlína.

Výletníci sledují odchod Švejka s doprovodem na cestě k tunelu do Karlína.

klikni - 6.část
Komentáře
Článek je bez komentářů