30. 5. 2005

Mám ji

30.05.2005 14:36 - 11. Evropská ústava -trvalý odkaz

Mám ji

Včera Francouzi řekli své NE Evropské ústavě. Tak jsem si její návrh také konečně koupil, abych věděl, co v ní je. Ne, že bych se obával, že by naši mocipáni nechali o ní národu hlasovat, ale určité malé procento možnosti tady je.
V knižním paláci Luxor jsem objevil hned asi pět vydání vedle sebe. Koupil jsem si to nejlacinější bez komentářů a vysvětlivek. Dal jsem za něj 49,- Kč. Myslím, že pokud by došlo k referendu, málo našich občanů bude vědět, o co se jedná. Ale já to vědět chci. A tady do té kategorie si budu zapisovat své postřehy k euroústavě.
Komentáře
[1]05.06.05 23:28:45Lebeda
Mám ho. Sice žádná sláva, ale aspoň mám čím mířit. Na rozdíl od toho zákon kterému nikdo nerozumí je mi na pendrek. A to mé členství v unii? Když tam nesmím jít, nebo tam chudej pracovat či žít, nikdo o mne nestojí, ani já o ně nestojím. Je to dobré jen k tomu, aby nám někdo z ciziny říkal jak tu máme žít. Při tom nejde o mé dobro, ale jeho zisky.
[2]06.06.05 10:52:14mluvka Tomáš
Mně už taky Evropská unie na nic nebude, Lebedo. Ale pro mladou generaci to je naděje. My už tu za třicet let nebudeme, oni ano.

28. 5. 2005

Po volbě ředitele II

28.05.2005 17:35 - 08. Volba ředitele Českého rozhlasu -trvalý odkaz

Po volbě ředitele II

odkaz na zajímavý článek
Zajímavý je i článek Filipa Rožánka "Český rozhlas a klid na práci", jehož náhledy na výběrové řízení jsou dosti podobné mým. Je to pohled člověka zvenku.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Po volbě ředitele

28.05.2005 17:17 - 08. Volba ředitele Českého rozhlasu -trvalý odkaz

Po volbě ředitele

odkaz na článek člena rady Českého rozhlasu
Rád bych odkázal laskavé čtenáře na obsáhlý povolební článek člena Rady Českého rozhlasu Štěpána Kotrby "Proč jsem nevolil Richarda Medka", který právě vyšel v Britských listech. Článek je velmi čtivě napsán a je dobrou analýzou volby generálního ředitele Českého rozhledu z pohledu radního, který mohl dlouhodobě sledovat práci všech tří kandidátů, kteří se dostali do finále výběrového řízení a kteří všichni byli v té chvíli zaměstnanci Českého rozhlasu. Myslím, že tento článek by si zasloužil vyjít v Týdeníku Rozhlas. Bohužel na možnosti tohoto periodika je asi příliš obsáhlý a zkrácení by mu ubralo na zajímavosti.
Komentáře
Článek je bez komentářů

27. 5. 2005

Úroveň života

27.05.2005 09:19 - 02. Deník -trvalý odkaz

Úroveň života


   Dnes má být teplo až  32 oC. V pondělí k večeru silně pršelo. Šel jsem domů z nákupu a najednou kdesi za mnou zatroubilo auto. Ohlédl jsem se, jestli někomu nepřekážím. U chodníku zabrzdila stará zelená škodovka, ještě socialistický model. Někdo na mě zevnitř gestikuloval, ale přes okna pokrytá kapkami deště jsem ho nerozeznal. Stáhl okénko. Už jsem ho poznal. Pracovali jsme kdysi v jednom podniku. Já jako úředník, on jako knihovník. V tom podniku nejsme oba už přes deset let. Naznačil mi posunkem, abych počkal, že zaparkuje a přijde za mnou. Neměl jsem příliš času, ani náladu se s ním bavit. Nemám rád náhodná setkání na ulici. Dnes se moji známí málokdy jsou ochotni domluvit se z časových důvodů na setkání, ale když se náhodně setkáme na ulici, jsou schopni klábosit třeba hodinu.

   Stál jsem skoro před svým domem a tak jsem se rozhodl, že dotyčného pozvu na kávu. Doufal jsem, že to nebude dlouho trvat, protože jsem měl jít za chvíli navštívit jiného svého známého, staršího pána, který už dva roky leží doma po mozkové mrtvici a nemůže se hýbat. Ten den měl narozeniny a já jsem pro něj měl připravený dárek. Známému, který vystoupil z auta, říkejme mu Michal, jsem tuto skutečnost hned oznámil. Udělal jsem kávu a Michal vytáhl z tašky CD-ROM, že mi ukáže nějaké fotky. Před několika dny se vrátil z dovolené v Etiopii. Aby tam mohl fotit, koupil si digitální fotoaparát za 11 tisíc. Vložil jsem CD-ROM do mechaniky počítače. Na obrazovce začala defilovat typická africká krajina a houfy polonahých černochů, tak jak to známe z afrických cestopisů. Fotografií bylo více než 400. Michal mě ujišťoval, že pokud mě to nebaví, že to nemusíme prohlížet, ale zjevně se chtěl pochlubit.

   Vzpomněl jsem si na jednu sešlost bývalých spolupracovníků onoho podniku, kde jsme společně pracovali. Všichni nadávali, jak jsou drahé nájmy, jídlo, oblečení pro děti.  Skoro všichni se však pochlubili, že byli na zahraniční dovolené s celou rodinou. Za tu dovolenou dala čtyřčlenná rodina několik desítek tisíc korun. Dovolená byla však za výhodnou cenu, ta už jim drahá nepřipadala, jako jim připadaly drahé věci denní potřeby. Koukal jsem na Michalovy polonahé černochy na fotografiích a přemýšlel, kolikrát asi oni byli na zahraniční dovolené. Michal říkal, jaká je v Etiopii bída, jak se černoši musí stěhovat za vodou. Zeptal jsem se ho, zda se mu někde v Etiopii líbilo nějaké místo, které by navštívil znovu. Odpověděl rezolutně, že ne, že by jel zase někam jinam. Rozpačitě koukal na plochou obrazovku mého počítače a nesměle řekl, že jemu zaměstnavatel koupil do práce také plochý monitor. Jakoby v druhém plánu znělo v jeho hlase, že on je chudý, on by si ho domu nemohl koupit.

   Za dob socialismu si mnozí lidé zvykli, že všichni mají všechno. Ne snad všechno, ale jeden má to samé, co druhý. Stejný typ sporáku, pračky. V zimě dovolená v Krkonoších, v létě u Balatonu. Kapitalismus přinesl tak široký výběr možností, že na ně na všechny nikdo nemá. Ale pocit, že každý musí mít to samé jako druhý, zůstal.

   Často mi připadá, že lidé jezdí na zahraniční dovolené jen proto, že neumí naplnit svůj život tam, kde žijí. Jedou se podívat na lidi, které uvidí jen jednou v životě, v podstatě tak, jako se chodíme dívat na zvířata do zoologické zahrady. Michal mi říkal, že když si chtěl v Etiopii vyfotit některé lidi, musel zaplatit určitou částkou. Ti lidé jsou tak chudí, že běžné fotografování je pro ně zdrojem obživy. A Čech je uspokojen, že vidí lidi, kteří se mají hůř než on. Ti černí domorodci patrně nemají velký zeměpisný přehled, neví, jak se žije v České republice nebo v Evropě. Ale žijí určitým pospolitým životem, jako u nás žijí Cikáni. Otázkou je, kdo je šťastnější. Ten, kdo má digitální fotoaparát nebo ten, kdo žije v rozvětvené lidské komunitě.

   Michal, knihovník, se s určitou závistí díval, jak velkou mám doma knihovnu. Ano, knihovna je mou chloubou. Ale ne proto, abych se s ní před někým vytahoval. Proto, že v ní mám knihy, které mám rád. Jsem typ člověka, který se soustředí na život okolo sebe.  Nejezdím na zahraniční zájezdy. Nejen, že bych je při svém zdravotním stavu nezvládl, ale uvědomuji si, že nemusím mít všechno. Nelíbí se mi ani myšlenka stěhování za zaměstnáním. Ruší tvorbu lidského mikrookolí. Několikrát za život jsem zaměstnání změnil. Ukázalo se, že i takzvaná letitá přátelství ze zaměstnání se rychle rozpadnou, nevídají-li se lidé každý den a nemají společného nic, než rutinní pracovní zážitky.

   Prohlídka fotografií z Etiopie skončila. Michal byl asi rád, že se mohl pochlubit.  Moje životní potíže ho celkem nezajímaly. Říkal, že náhodná, nepřipravená setkání jsou nejlepší. Michal uložil CD-ROM do tašky a odešel. Patrně se zase někde jinde někomu jinému bude moci pochlubit při náhodném setkání, že byl v Etiopii. Tak, jako byl v minulých letech byl na Mont Blancu a jinde.

   Já jsem sebral dárek, knihu Miloše Zemana "Jak jsem se zmýlil v politice" a spěchal za přítelem Ervínem. Ležel v posteli. Chvíli měl radost z mé návštěvy. Pak mě, jako obvykle, přestal vnímat a pustil se ihned do čtení darované knihy. Mozek zasažený mrtvicí pracuje podivně.

   Vrátil jsem se domů a pustil počítač. Potřeboval jsem udělat tu noc ještě velký kus práce. Počítač se spustil, ale pak definitivně přestal reagovat. Nešel ani vypnout, musel jsem ho odpojovat od elektrického proudu, což počítačům nedělá dobře. Uvědomil jsem si, že z Michalova CD-ROMu  mi do počítače skočil jakýsi virus či jiný nepřítel. Byl jsem zoufalý. Naštěstí fungoval alespoň program pro zálohování dat. Když jsem ve čtyři hodiny ráno dokončil zálohování všech dat, začaly fungoval antivirové  a antispywarové programy, potíž odstranily a počítač začal fungovat. Probděl jsem noc a nutnou práci jsem neudělal. Michalovo objevení nebylo pro mne dobrým znamením.  Úrovně našich životů se už po několikáté minuly.
Komentáře
[1]27.05.05 16:22:51Lebeda
Asi je to ne příliš slušné, ale potřebné. Když někdo něco vloží do mého počítače, zkontroluji to antivirem. Je to otravné, ten věčný boj se škodlivým softvérem ale nutné. Zdraví Lebeda.
[2]27.05.05 18:14:28mluvka Tomáš
Na to jsem nepomyslel, Lebedo. Byl jsem v té chvíli docela zaskočen.
[3]29.05.05 11:58:04Stanislav Hošek - www - 
Váš text je spíše o životním stylu, než o úrovni života. Já cestování považuji za skoro povinný atribut životního způsobu mladých lidí. Přináší totiž zásadně jinou dimenzi poznání. Reálné osobní poznání a ne to zprostředkovávané, ba dokonce pouze virtuální, kterážto tvoří naprostou většinu našeho vědomí. Samozřejmě že ne to cestování s cestovními kancelářemi. Cestování Vašeho kolegy je asi opravdu projevem nudy, malé fantazie a možná i vnitřní nespokojenosti se sebou samým. Pokud jste ale chtěl svým textem upozornit na obrovský rozdíl mezi naší a etiopskou životní úrovní, či spíše spotřební hladinou, pak jste neřekl nic nového. Pokud jste ale chtěl naznačit, že kvalita života nespočívá jen ve spotřebě, ale třeba i v pospolitosti, pak jste zase tento jeden prvek vyšší životní kvality na můj vkus zdůraznil velice opatrnicky.
[4]29.05.05 17:46:06mluvka Tomáš
Nechtěl jsem vlastně vyjádřit nic jiného, než že ten člověk mi přináší vždy nějakou smůlu nebo životní komplikaci. Táhne se to už v podstatě asi šest let. Ale děkuji za postřeh, pane Hošku. V mládí jsem taky cestoval, nyní mi to už zdravotní potíže nedovolují. Přesto znám několi lidí, kteří na mne působí jako Michal, že cestují jenom proto, že lidé okolo nich jim nevyhovují.
[5]29.08.05 12:44:09Michal - 
Zajímavé. Bylo by to na delší hovor. Leč nevím, jestli ho máme oba chuť podstoupit. Sám za sebe po přečtení opravdu nevím. Za Tebe můžu těžko mluvit, ale podle Tvého způsobu komunikace "ex post" mimo mne bych se dost divil. Jo a k tomu viru - jestli to tak je, hluboce se omlouvám -pálil to mladší syn a antivirové programy má instalované. Každopádně nikde jinde se nic opravdu neprojevilo. M.G.
[6]29.08.05 19:18:16mluvka Tomáš
Zajímavé. Ten, o kom jsem psal, po třech měsících od napsání objevil článek a poznal se. Zdá se mu, že komunikuji "ex post". ...///// Michale, posledních šest let, kdy mám vážné zdravotní potíže, nekomunikuji vyjma svého psychologa a neurologa téměř s nikým. Ale do těchto svých zápisků píšu své názory, tak jak je cítím, bez ohledu na to, zda s nimi případný čtenář bude souhlasit. Možná, že bych tento článek nenapsal, kdybych téměř nepřišel o všechna data v počítači. Přitom je mi jasné, že pokud bylo na tvém CD něco, co se nesneslo s mým počítačem, není to tvá vina. Je to jen má neznalost, že jsem cizí CD neprozkoumal svým antivirem, jak píše níže pan Lebeda. Následkem však bylo nepřekonatelné nutkání napsat výše zmíněnou úvahu, do které vteklo vše, o čem jsem léta přemýšlel. I formulovat myšlenky mě naučil můj psycholog.

25. 5. 2005

Sledoval jsem osobně!!! Václav Kasík potvrzen

25.05.2005 21:23 - 08. Volba ředitele Českého rozhlasu -trvalý odkaz

Sledoval jsem osobně!!! Václav Kasík potvrzen

generálním ředitelem Českého rozhlasu.
Tak už to máme za sebou. Ve středu 25.května 2005 se sešla Rada Českého rozhlasu, aby po dvouměsíčním výběrovém řízení zvolila generálního ředitele Českého rozhlasu do roku 2011. O kandidátech a slyšení jsem psal v předchozím článku, tak se o nich zde podrobněji nebudu zmiňovat. Současný generální ředitel byl zrovna v Parlamentu na zasedání kulturní komise a ostatním dvěma kandidátům bylo asi žinantní přijít, aby si nerozzlobili současného a možná i budoucího šéfa.
  
   Oproti předcházejícím veřejným zasedáním rady byla dnes hojná účast veřejnosti - hned od začátku bylo přítomno 20 občanů, patrně převážně novinářů. Vedle mě však seděl bývalý zaměstnanec Českého rozhlasu, se kterým jsem během přestávek diskutoval. Jeho jméno jsem si však hned nepoznamenal a tak jsem ho vzápětí zapomněl. Zasedání rady začalo běžnými rutinními záležitostmi, rada si odhlasovala, co bude dnes dělat. Na úvodním obrázku vidíte, jak rada hlasuje veřejně.
 

To však ještě nehlasovala o generálním řediteli, ale o programu zasedání a schvalovala zápisy z minulých jednání. Krátký provozní bod (jeho projednávání trvalo pouhé čtyři minuty) byl s vyloučením veřejnosti.
  
    A pak už začala volba generálního ředitele. Radní se sešli dnes v plném počtu, to jest devět kusů, koho to zajímá, ať se podívá na stránky Českého rozhlasu, jsou tam vyobrazeni v celé své kráse. I v tomto komorním obsazení si zvolili volební komisi ve složení: předseda Pavlata, členové Kotrba a Florian. Průběh zasedání byl celkem nudný, seskládal se pouze z rozdání hlasovacích lístků radním, ti zaškrtli svou volbu, vložili do obálky a do malé papírové urničky. To celé trvalo jen dvě minuty. Kupodivu v prvním kole nebyl zvolen nikdo - jeden volební lístek byl neplatný a po čtyřech hlasech dostali pánové Kasík a Medek. Pan Pícha tedy vypadl hned. Však mu pan Pavlata říkal na veřejném slyšení, že mu svůj hlas nedá.

   Předseda rady pan Prokop přerušil zasedání na 35 minut a rada se odebrala diskutovat do sousedící pracovny generálního ředitele Národního muzea.

   V 15 hod. se rada vrátila a pan předseda Prokop zažertoval. Údajně bylo  v novinách psáno, že již včera se politické strany dohodly, kdo se ředitelem stane a pan Prokop se ptal přítomných, zda tito neví, kdo se ředitelem stal, že by si rada mohla ušetřit práci. Nikdo nic neříkal a tak následovalo druhé hlasování, kde se zřejmě ten, kdo v prvním kole dal neplatný hlasovací lístek, přiklonil k panu Medkovi a stav byl 5 : 4 pro Richarda Medka. Řešení to však nebylo, protože podle pravidel potřeboval vítěz 6 hlasů.  Předseda Prokop opět přerušil zasedání na půl hodiny a rada odešla diskutovat mimo zasedací síň.

   V 15,47 začalo třetí kolo hlasování a 15,49 předseda volební komise Michal Pavlata oznámil, že generálním ředitelem Českého rozhlasu byl zvolen sedmi hlasy Václav Kasík. Tentokrát dostal Richard Medek jen dva hlasy. Co přimělo tři členy rady, aby se během půlhodiny odklonili od Richarda Medka a přiklonili se ke Kasíkovi, nám zůstane navždy utajeno. Na poslední kolo volby se  přišla podívat zprávařka Jana Leipová. Kdysi jsme chvilku oba pracovali s soukromém Rádiu Echo. Předtím pracovala Jana Lejpová společně s pány Kasíkem a Medkem v soukromém rádiu Alfa. Možná, že to ona přinesla štěstí panu Kasíkovi. Po ukončení zasedání nastavili přítomní novináři své mikrofony k ústům předsedy Rady Českého rozhlasu. Ke mně přistoupil radní Michal Pavlata, žák profesora Miloše Nedbala, podal mi ruku a svým nádherným školeným hlasem mi řekl: "Nashledanou." Také jsem se s ním rozloučil. Když viděl můj udivený pohled, dodal: "Vy jste sem chodil také častěji." Byl jsem okouzlen. Mistr si mne všiml!

   Na závěrečném obrázku vidíte poněkud rozmazanou informaci o tom, jak pan Prokop sděluje hlasové schránce pana Kasíka,  že její uživatel byl právě znovu zvolen generálním ředitelem Českého rozhlasu.
 

  Myslím, že od Rady Českého rozhlasu bylo pěkné, že přítomné veřejnosti zpestřila jinak nudnou volbu generálního ředitele tříkolovým průběhem s dramatickými zvraty. Doufejme, že v dalším volebním období pan Kasík nebude přeskakovat pro nedostatek času kapitolu "lidé a komunikace", jako to učinil při veřejném slyšení. Volbou pana Kasíka generálním ředitelem rada potvrdila, že považuje současný koncepční směr řízení Českého rozhlasu za správný.
Komentáře
[1]27.05.05 15:06:26F. Lutonsky
Pokud jste s Janou Lejpovou kdysi dělal, mohl byste aspoň vědět, jak se píše:)
[2]27.05.05 18:06:06mluvka Tomáš
Děkuji za upozornění, pane Lutonský, opravdu jsem si to nepamatoval. Už je to 11 let. Vy s paní Lejpovou pracujere v rozhlase v současné době, tak si to pamatujete lépe. Ještě jednou děkuji, už jsem to opravil.

20. 5. 2005

Volba generálního ředitele Českého rozhlasu

20.05.2005 22:56 - 08. Volba ředitele Českého rozhlasu -trvalý odkaz

Volba generálního ředitele Českého rozhlasu

bude na veřejném zasedání Rady ČRo !
Příští týden, tj. 25. 5. 2005 od 14,00 hod., se uskuteční veřejné zasedání Rady ČRo v zasedací síni Národního muzea. Na programu jednání bude volba generálního ředitele Českého rozhlasu.
Komentáře
Článek je bez komentářů